2017. május 10., szerda

Spárgás rizottó









Hozzávalók:
  • Egy csokor zöldspárga 
  • 200 g rizottó rizs
  • Egy szál póré hagyma
  • Két gerezd fokhgyma
  • Olíva olaj
  • 100 g parmezán sajt
  • Három diónyi vaj (esetleg a felét helyettesíthetjük mascarpone-val)
  • Fehérbor vagy rozé (tavalyi rozé kiválóan alkalmas a célra)



Elkészítés:
  1. A spárga fás részét letörjük, egy percre lobogó sós vízbe dobjuk, majd kiemeljük és azonnal hideg vízbe rakjuk, lecsöpögtetjük és karikára vágjuk. Néhány virágot félreteszünk díszítésnek. 
  2. A póréhagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk olajon, majd rádobjuk a rizst és megpirítjuk rajta.
  3. Felöntjük a szobahőmérsékletű borral, majd ha elfő róla, akkor merőkanállal adagoljuk rá a spárga főzővizét és gyakori kevergetés mellett puhára főzzüka  rizst. Mindig éppen csak annyi vizet adunk hozzá, amennyi ellepi és megvárjuk, amíg elfő róla, ezután merjük rá a következő adagot. A második körnél hozzáreszeljük a fokhagymát.
  4. Amikor kész, félre húzzuk és hozzákeverjük a  frissen reszelt parmezánt és a vajat, fedő alatt hagyjuk elolvadni, párszor megkeverjük közben.
  5. A spárgát belekeverjük vagy a tetejére halmozzuk, a félretett virággal díszítjük. Azonnal tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése