2017. május 10., szerda

Spárga szezon, piac, lágytojás



Áprilisban van a szezonja, alig pár hétig sajnos, úgyhogy ki kell használni és enni, enni, enni, amíg van. A piacon csütörtökönként érkezik a friss áru, így tavasz óta keddről átettük aznapra a bevásárlást mert friss cukorborsót, spárgát, paradicsomot és epret akkor lehet venni. Minden héten együtt megyünk, közös délelőtti program, télen ilyenkor rendszerint ott is ebédeltünk sajtos-tejfölös lángost , sült krumplit esetleg palacsintát. Mióta itt vannak a várva várt finomságok azóta itthon ebédelünk utána, lágy tojást spárgával, vajas kiflit cukorborsóval megrakva. Más ebéd nem is férne bele piacozással együtt, de még senki nem reklamált érte, sőt ezek a  legjobb ízű ebédeink. A spárgát mindig állítva kell tárolni a hűtőajtóban vagy a fiókban, nekem az egyik alsó fiók jelenleg csak spárgával van tele. Nedves konyharuhával vagy törölközővel körülcsavarva, így akár egy hétig is szép lesz. Sosem felejtem el Bécsben a Naschmarkton gyönyörűen tornyokba rendezve álltak a spárga hegyek, egy szökőkútszerű kis szerkezeten, amiben folyamatosan cserélődött a víz, a gondos árusok néha néha meg is spriccelték egykicsit. Ez a látvány felért számomra egy előétellel. Egyébként a gyerekek is a piac után ebédelnek a legnagyobbakat, két-háromszor annyit esznek, mint egy átlagos ebéden pedig mindig kóstolnak vásárlás közben, az árusok banánt, diót, mogyorót dugdosnak a kezükbe, néha annyi mindent összeesznek, hogy azt gonolom, már biztosan semmit nem fognak enni.. de mintha ettől csak még éhesebbek lennének.


Tárolása:

Állítva, nedves ruhába csavarva a hűtő ajtajában vagy a fiókban.

Honnan tudod, hogy friss:

Ha eltöröd roppannia kell és azonnal szépen törnie, ha hajlítani lehet az már nem friss. A száraknak szép friss zöld színűeknek kell lennie, mindenféle barnád vagy sárgás beütés nélkül, a virágja szorosan zárt.

Tisztítása:

A szára alsó részét, ami fehérbe hajlik le kell törni, mert az fás. Van egy pont, körülbelül az alsó egy harmada a spárgának, ahol ha két kézzel megfogjuk és picit meghajlítjuk magától kettétörik.  Nem kell pucolni vagy hámozni és a virágja is ehető.

Hogyan készítsd el:

Blansírozni szoktam reggelenkentén:
 Lobogó forró vízbe kell dobni 3-4 percre, tovább nem szükséges de ízlés dolga. Én szeretem ha roppanós marad és a túl hosszú főzétől nyálkássá válhat és rágósabbak lesznek a rostjai. Ezután szűrőkanállal kiemelem és minél hidegebb vízbe ( legjobb a jeges)dobom, hogy azonnal leálljon a főzési folyamat és megőrízze a szép élénk színét és ízét. Ugyanebben a vízben szoktam hozzá a lágytojást megfőzni, mi a három és fél perceset szeretjük de ez megint ízlés kérdése. Lágytojásba mártogatva kiváló reggeli (ebéd és vacsora).

Készíthetünk hozzá barnavajat: 
A vajat megolvasztjuk majd addig hagyjuk a tűzön amíg barnává nem válik. Ezután hagyjuk kihűlni és átszűrjük. Ezzel a technikával a fehérje kiválik a vajból és kapunk egy mogyorós-vaníliás illatú folyékony vajat, ami gyakorlatilag mindenhez jó, de spárgához különösen. Egy lapos tálba, tányérba nyakonöntöm vele, pár csepp citromot teszek rá és meghintem apróra vágott petrezselyemmel. 

De az is elég, ha egyszerűen megsózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Rakhatjuk omlettbe, vagy gyönyörűen mutat egy quich-ben néhány borsóval körülötte.





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése