2017. április 12., szerda

Diós-vaníliás keksz


Ez a keksz recept nálunk klasszikussá vált. Karácsonykor csillagok, fenyőfák, angyalok, Húsvétkor bárányok, nyuszik, lepkék és kacsák készülnek belőle. Olykor csokis "fekete bárányok". A gyerekekkel könnyű és jó móka együtt elkészíteni, és befőttes üvegbe rendezve egy szép textillel a tetején, szalaggal átkötve kedves húsvéti ajándék bárkinek.







Volt idő, nem is olyan rég, amikor Rebeka még csak kóstolt és a másik kuktám pedig még gondolatban is csak éppen kezdett megszületni:







Ma már komoly munka folyik a konyhában, nekem miután kinyújtottam a tésztát jórészt csak fotóznom kellett, mert Rebeka már mindent egyedül megcsinál. Kiszagatja, kiveszi a formából és a tepsibe rakja. Ruben pedig nyújtani szeret leginkább. Majd darabokra szedni, összegyúrni és újra kinyújtani.
























Recept:

Hozzávalók:

100 g dió
50 g nádcukor
100 g porcukor
250 g finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
100 g hideg vaj
egy tojás sárgája
egy rúd vanília
1-2 evőkanál hideg víz

Elkészítés:

A diót sütőben 100 fokon pár perc alatt illatosra pirítom, majd összedarálom a kristálycukorral és a vanília rúddal. 
A lisztet, a porcukrot, sütőport, sót  összekeverem, hozzáadom a diós keveréket, a vajat és a tojássárgáját.
Összedolgozom, közben hozzáadok egy-két evőkanál hideg vizet, végül labdát formázok belőle, kicsit ellapítom, egy folpakba csomagolom (még ebben is lehet kicsit összenyomkodni, formázni) és hűtőbe teszem egy órára.
Kinyújtom, és kiszaggatom, majd 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Ha van kedvünk és időnk bevonhatjuk őket csokival, és húsvéti feketebárányokat is készíthetünk.

Egy hónapig elállnak fémdobozban. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése