2017. október 16., hétfő

Házi pékség: Tökmagolajos fonott kenyerek




Elfogyott az olívaolajom és a napraforgóolajom. Minden olajom. Az élesztőből is az utolsót bontottam ki. Ilyenkor kreatívnak kell lenni, mi kerüljön a tésztába, mert olaj az kell bele. Egy kevés olvasztott vajjal és tökmagolajjal helyettesítettem az olívaolajat. Megint négyféle lisztet használtam, ez nagyon bevált, sokkal szebb lesz belőle a tészta, mintha csak kétféle lisztet használnék (egy egészségesebbet és a sima búzalisztet). Rebeka megint lelkesen fonta a kalácsot velem és így, hogy ő készíti lelkesebben eszi meg, nemcsak ő, hanem Ruben is.
Érezni rajta a tökmagolaj ízét, nekem kifejezetten ízlik, az esti gyertyafényben a gyerekeket nem zavarta az enyhén olajos zöld árnyalat, amit kaptak a kenyerek, a reggelinél azonban már szóvá tették. Még szebb lett volna, ha van itthon tökmagom és azzal tudjuk díszíteni, de az is elfogyott. 
Azthiszem el kellene mennem bevásárolni.



Recept:

500 g liszt: 80 g rozsliszt, 50 g teljeskiőrlésű liszt, 70 g graham liszt, 300 g búza liszt
Egy csomag száraz élesztő (7g)
Egy tojás
2,25 dl tej
30 g olvasztott vaj
0,5 dl tökmagolaj
Evőkanál só
5 evőkanál cukor, felét helyettesíthetjük mézzel

A száraz élesztőt felfuttatom a tejben egy evőkanál cukorral, addig a lisztet, a száraz élesztőt, a sót és a cukrot összekeverem, lyukat csinálok a közepébe, beleütöm a tojást és hozzáöntöm az élesztős tejet. Kicsit összekeverem egy fakanállal (szilikonos lapáttal) és hozzáadom az olajat és az olvasztott vajat is. Dagasztókarral pár perc alatt összekeverem, addig amíg összeáll egy gömbbé és elválik a táltól. Picit ragadós a tészta, rászitálok egy kevés lisztet és betakarom konyharuhával. Előmelegítem a sütőt 200 fokra, egy kisebb tepsibe vizet rakok az aljába, a kelt tésztának jót tesz a gőz.  Fél óra, negyven percet kelni hagyom a tésztát, (nem fog duplájára), majd indulhat a házi pékség, a gyerekekkel mindenféle, mostanában leginkább fonott péksütiket formázunk belőle. Ha megtelik egy tepsi már mehet is a sütőbe, körülbelül tíz perc kell neki, 200 fokon. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése