2014. augusztus 5., kedd

Másfél év és ami változott...

Mi változott? Hirtelen több minden is. Változott például Rebeka frizurája.  2-3 hónapos kora óta puha hajpántokat tettem a fejére, eleinte csak azért, hogy megszokja, aztán nem sokára már praktikus szerepe is lett, a rakoncántlan tincseket szépen megfegyelmezte így elkerültük az ollót. A mostanára már huncutul kunkonkorodó édes kis fürtöket azonban már vétek lenne hajpánt alá szorítani, így 18 hónap után megváltunk a csinos hajpánt gyüjteményünktől és "csatocskákra" cseréltük őket. Azaz a hivatalos megnevezés egy jó darabig "jepke" volt, ugyanis az első csat, ami máig a kedvence, egy rózsaszín lepkés csat volt, amit kreatívan a "szállj le lepke, szállj le" gyermekdallal bűvészkedtem eleinte a hajába, most már szerencsére enélkül is megy. Ezután pedig valamennyi új csat egészen egyszerűen "jepke" lett. 
Szinte napra pontosan a hajpánt-csat cserét követően szétszereltük és elraktuk a járókát, ami a hajpánthoz hasonlóan emblematikus darabja az elmúlt egy évünknek. Ő remekül eljátszott benne, jól érezte magát a kis kuckóban, ami a 120X120 centiméteres méretével nem is volt olyan kicsi és érezhető űrt hagyott maga után a nappalinkban. És a szívemben is, hiszen feltűnő hiánya kérlelhetetlenül emlékeztet arra, hogy kislányunk nő, sokkal gyorsabban, mint szeretném. Tudom, hogy a járóka manapság nagyon vitatott eszköz, sokan nem szeretik, mert úgy vélik bekorlátozza a gyereket. Szerintem biztonságos játékteret nyújt arra az időre, amikor nem tudok odafigyelni rá, nekem pedig nyugodt perceket, fél-egy órákat, amikor elmehettem pisilni, sminkelni, teregetni… Ösztönzi az önálló játékra, megtanulja benne, hogy egyedül a saját játékaival játszon, anélkül, hogy valaki szórakoztatná. Néha most is érzem a hiányát, bár egyértelműen kinőttük, és ma már a saját kis szobája jelenti a játékteret. 
Új fejlemény a nemrégiben megjelent szeparációs szorongás is. Egyszer már átéltük ezt, amikor 8 hónapos volt, most annál jóval erőteljesebben jelentkezik, ami nem csoda, Rebeka önkifejezési lehetőségei is bővültek azóta. "Ana-anaaa" - a nap minden szakában, amikor fél méterre távolodom vagy ha úgy véli, nem figyelek kellőképpen RÁ. Személyes sértésnek veszi, ha telefonálok, rögtön megjelenik a lábamnál, két kis kezével mutatja és persze mondja is, hogy "gyeje-gyeje". Súlyosabb esetben átöleli a lábaimat, fejét kidugja köztük és felváltva mondja, hogy "gyeje-ana-gyeje-ana". Ha az ismétlődő felszólításnak nem teszek eleget, egyre nyomatékosabban "kéri". Mi történik, amikor egy-egy ilyen kitörés után felveszem és nyugodt hangon próbálom elmagyarázni, hogy anya éppen pisil(ne), telefonál(na) vagy az ebédet készítené? Megkönnyebbült sóhaj kíséretében a vállamba fúrja a buksiját, néha előtte még meg is puszilgatja és egy "anáé" suttogás kíséretében érzem, ahogy ellazul a kezemben. Pedig nagyon ideges vagyok, tényleg, néha embert próbáló feladat türelmesen kibírni a folyamatos ana-ana-ázást - de amikor már ott szuszoga  nyakamba, mindezt persze egy pillanat alatt elfelejtem és azt gondolom, nem is olyan rossz ez a szeparációs szorongás.
Az esti lefekvésnél korábban az ágyából integetett és egy "pápá"-val el volt intézve a dolog, néha még az éneklést sem várta ki, már mutatott az ágyára, hogy "tente" – tegyél az ágyba, nem kell ez a felhajtás. Sokszor fájt is a szívem, mióta abbamaradt a szopizás, hiányoztak az esti összebújásaink. Most úgy néz ki bepótoljuk az elmúlt fél évet, hozzámsimul, puszilgat, miközben a karomban tartom ő is simogatja az én hátamat. Eddig minden szép és jó is volna, csak az a baj, hogy bármennyi szeretgetés, éneklés után is rendre sírva válunk el egymástól. Hiába csak egy percig tart, nagyon rossz a kétségbeesett, krokodil könnyeket hullató babának megsimogatni a fejét és jóéjt kívánni. Ha nem teszem ezt, akkor reggelig ott lehetnék és az nem csak nekem, neki sem lenne jó, így 1-2 perc próbálkozás után mély csönd lesz vagy néha hallom, hogy utána énekel, vagy beszélget a macijaival - azért ez megnyugtat, hogy talán mégsincs akkora baj…
Ragaszkodik mindenhez, és elképesztő, ahogy mindent megjegyez. Este mindig a "tente baba, tente" altató dalt énekeltem neki, mostanában azonban úgy éreztem, hogy válthatnánk valami bonyolultabb dalra és elkezdtem a "Csendes álmot, jó éjt" bölcsődalt énekelni. Egy sorig jutok és rám szól: "Tente-tente-tente". Hiába, rend van. Amikor a tengerparton egyszer a parton zuhanyoztuk le az esti vacsora előtt, a törölközés után kényelembe helyezte magát a nyugágyon, szépen elrendezte a törülközőt maga körül, majd felvette a szokásos alvópozt (hason, jobb kéz hüvelykujja a szájba) és közölte, hogy "tente" - merthogy fürdés után ez következik. 
Hihetetlen precizitással tudja, melyik dolog kié és rém tiszta a logika, ami szerint osztályozza a dolgokat. A laptop apáé, a fényképező és minden más műszaki eszköz is, a hajpántok, sminkek, ékszerek és minden más női dolog, amelyek nagyrészéről elvileg azt sem tudja, mi, nemhogy azt, hogy női, - anáé. Amikor a családommal együtt nyaraltunk, képes volt megjegyezni, ki melyik könyvet olvassa, kinek melyik a strandpapucsa, a bikinije, a biciklije. A húgom kölcsönadta a nyaraláson olvasott könyvét, amikor Rebeka itthon kihúzta a táskámból, kérdő hangon fordult felém "Emié?" - már csak ezt nem tette hozzá, mit keres ez nálam.
Az egyik legkedvesebb megnyilvánulása a "teszó" szeretgetése. Aki a pocakomban van "bennye", és minden pelenkázás után, miután felül és szemmagasságba kerül vele, édes kis hangok kíséretében megölelgeti. Néha mások és a saját pocakjára is rámutat, hogy "bennye", de miután kitartóan magyarázom neki, hogy abban csak az ebéd/vacsora/stb. van, lassan kezdi érteni, hogy csak az én pocakomban van baba. 
Tudja, hogy a pelusban "kaka" van, vagy "piszi". A minap adott még egy meglepő választ is, a mikor megkérdeztem, hogy na mi van a pelenkában: "nyunyi". Kétségtelen, az is ott van.
Megmutatja, hogy sír a baba. Ha megkérdezzük tőle, teljes komolysággal, szépen tagoltan kétszer elismétli "OÁ-OÁ", majd ezután: "szír". 
Tudja, hogy van második fogás, azaz "mászik", és amikor eszünk a levesnél rendszerint lelkesen mutogat a háta mögé, hogy "mászik, husika" - legalábbis reményei szerint.
Szegénynek összecsipkedték a szúnyogok a lábát és a viszketés enyhítésére rendszeresen bekentem hűsítő géllel. Hamarosan már magától mutatta, hogy "bogáj,viszked", majd hozzátette, azt is, hogy "beken". A minap viszketett az orrom és megvakartam, láttam, hogy vizslatóan néz közben. Elmagyaráztam neki, hogy viszketett ezért megvakartam. Ő gyermeki logikával rögtön összerakta a dolgot és megoldásként javasolta, hogy "beken". 
Tudom, az, hogy a gyerekek nőnek, felnőnek a világ legáltalánosabb, mindennapibb történése, mégis annyira izgalmas megélni ezeknek a kedves kis jelneteknek a részese lenni. Nem tudok napirendre térni fölötte, és valószínűleg soha nem is fogok, hogyan nő és milyen gyorsan változik napról-napra, hónapról-hónapra. Vele együtt pedig az örömök és a gondok is változnak, ezért kell nagyon-nagyon élvezni azt, ami jó és megpróbálni túltenni magunkat azon, ami pillanatnyilag nehéz, mert hip-hop elmúlik, mire utánaolvasunk, rájövünk, már jön is a következő dolog…







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése