A legjobb dolgok véletlenül születnek. Ti is jártatok már úgy, hogy elfelejtettétek, hogy csak a tészta egyik felébe kell kakaó és beleöntöttétek az egészbe? Így lett tarka kuglóf helyett egy sima kakaós, a gyerekek legnagyobb örömére. Meg is ették, persze a nagyszemű aranymazsolát, amit egyébként marékszámra esznek türelmesen kiválogatták belőle. Nem értem. Ezt sem, ahogy azt sem, hogy a földimogyoró is csak külön kis tálból jó, de a müzliből kiveszik, ahogy az aszalt gyümölcsöket is. Ez a kakaós, porcukorral meghintett, igazából elrontott kuglóf azonban sikert aratott. Semmi gyanús, csak sima csokoládé szín, ez nálunk mindig beválik.
Recept:
1,5 dl langyos tej
10 dkg cukor
Egy zacskó szárított élesztő (7g)
50 dkg sima liszt
10 dkg mazsola (ha szeretnéd, hogy a gyerekek tovább majszolgassák és hosszabb ideig tartson a vacsora)
1 kis teáskanál só
2 tojás
Egy fél rúd vanília ( a cukorral összedarálva)
15 dkg puha vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál meleg víz
A tejbe beleszórjuk az élesztőt és egy kis kanál cukrot, hozzáadunk két evőkanál lisztet és elkeverjük, a tetejére is szórunk egy kevés lisztet majd félre tesszük kelni. Mialatt kel, a száraz alapanyagokat összekeverjük, ha csak kakaósat szeretnénk az egész liszttel elkeverjük a kakaóporral, ha csíkos kuglófot szeretnénk akkor a kakaót egyelőre félretesszük. Hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt. Alacsonyabb fokozaton összedolgozzuk (keverőgép dagasztókarjával) és kis adagokban hozzádolgozzuk a puha vajat is. Ha készen van a tészta és még nem tettük be előzőleg a kakaót (ahogy én) akkor most ketté választjuk a tésztát, az egyik felét visszatesszük a tálba és összedolgozzuk a langyos vízzel simára kevert kakaóval. Majd a tésztákat külön tálba kelesztjük, szobahőmérsékleten (23-24 fok, mivel nálunk húsz fok van, amire a tészta meg sem mozdul, én langyos sütőbe teszem) egy-másfél óráig, amíg duplájára nem kel. Ezalatt kivajazunk egy 2,5 literes kuglófformát. A megkelt tésztát egy lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kinyújtjuk ujjnyi vastagon nagyjából 25X40 centis téglalappá. Ha két színű tésztánk van, akkor először a fehéret nyújtsuk, majd aztán a kakaósat, és a fehér tésztára fektessük rá a kakaósat. Ha egyszínű csokis kuglófot készítettünk akkor is válasszuk ketté és úgy nyújtsuk ki téglalappá őket, majd fektessük egymásra és sodorjuk fel és a két végét ellentétes irányba tekerjük meg. A tészta olyan hosszú legyen, hogy amikor belerakjuk a kuglófformába a két vége összeérjen. A kuglófformába letakarva még egy óráig a duplájára kelesztjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor meghintjük porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése