2017. október 11., szerda

Rebeka első fonott kalácskája

Egy ideje már közösen sütjük az asztalunkra kerülő péksüteményeket. Illetve én sütöm és aki akar csatlakozik. Rebeka szinte mindig szeretne segíteni, Ruben is időnként részt vesz benne. Mióta ezt nem egyedül csinálom, hanem a gyerekek is egyre lelkesebben vesznek részt benne, már nem arra megyek rá, hogy szép kiflik, briósok legyenek, ennél sokkal többet számít az öröm, hogy közösen készítünk valamit. Begyúrom a tésztát és ha a gyerekeknek van kedvük ők formázzák meg a kis tésztagolyókat, olyanra amilyenre csak akarják. Nagyon érdekes formák születnek: masni, takaró, előke, fészek, bár próbálom a klasszikusabb irányba terelgetni őket, mert a kelt tészta akkor adja ki a jellegét, ha bucisabb és minél kevésbé lepényszerű. Azért mindig akad egy-egy egy laposabb alkotás, de nem baj, elfogy az is. Rebeka nemrégiben megtanult fonni, ez a "tanulás" volt vagy öt perc, egyetlen egyszer megmutattam neki, mivel vastagabb holmival könnyebb, jobb rajta a fogás, három kötött sálját Ricsinek ráhurkoltuk a lépcsőkorlátra és azon gyakorolt. A következő lépés pedig a tészta fonása volt, engem is meglepett, amikor némi segítséggel ugyan, de megfonta a fonott kalácsunkat. Következő alkalommal pedig a tésztagombócokból kis kígyókat sodort és összefonta koszorúnak, ahogy tőlem látta. Nagyon büszke vagyok rá, jó dolog látni, hogy ennyi örömet talál a sütésben és ahogy egyre ügyesebb egyre lelkesebb is lesz. A kis tésztakoszorút a tányérjára tettem, és kézzel megtörte és mindannyiunknak adott belőle. Nagyon szép pillanat volt. 
Nem gondoltam, hogy ilyen hamar eljön az, hogy igazi péksütiket készít, és ennyire ügyes lesz. Ez lett a kezdeti kis tapicskolásból, maszatolásból, három év alatt eljutottunk a fonott kalácsig. 





Recept:

100g graham liszt
100 g rozsliszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 finomliszt

egy dl olaj
egy tojás
50g cukor
egy evőkanál só
7 g szárazélesztő
2,25 dl tej

Az élesztőt felfuttatom a tejjel és egy kanál cukorral. A lisztet összekeverem a cukorral és a sóval, a közepébe mélyedést készítek és beleöntöm a felfuttatott élesztőt, olajat, a tojást és addig gyúrom amíg elválik a táltól. Fél óra-negyven percet kelesztem, majd kis gombócokat formázok és azokból péksüteményeket formázunk, ami éppen eszünkbe jut. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, lefröcskölöm hideg vízzel és már mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe (a sütő aljába egy kisebb tepsibe viezt szoktam tenni). Körülbelül 10 perc. Amikor kész kiveszem és egy ecsettel megkenem hideg vízzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése